Beste hardloophorloge

Op zoek naar het beste hardloophorloge van 2020? Ik zet de beste hardloophorloges met GPS en andere features voor je op een rij. Dit zijn de exemplaren voor de echte liefhebbers die hardlopen als een serieuze hobby hebben. We hebben daarnaast ook enkele modellen hebben opgenomen die net wat minder features hebben, maar wel een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding hebben. Ben je op zoek naar een instapmodel hardloophorloge, dan adviseer ik je te kijken naar de top 10 goedkope hardloophorloge's. Dan heb je al voor 50 euro een sporthorloge. 

Beste hardloophorloges vergeleken

Het beste hardloophorloge of het beste sporthorloge met GPS is een persoonlijke keuze. Het is afhankelijk van de mate van detail die je verwacht bij je trainingen maar ook van je esthetische voorkeur.

Ik vind dat een goed sporthorloge minimaal hartslag moet meten, een gedetailleerde observatie moet geven van je loopstijl en je moet helpen om een betere loper te worden.  

Merk

Bijzonderheden

Prijs

Ons cijfer

Superuitgebreid horloge voor alle sporten

€€€€€€€

9

Betaalbaar horloge, perfect voor hardlopers

​€€€

9,5

Allround horloge speciaal ideaal voor triathleten

€€€

8

Goede prijs-kwaliteit verhouding multisporters

€€€

9

Muziek luisteren tijdens het lopen

€€

8

Goede hartslagmeting, mooi design

€€€

8,5

Waar moet een goed hardloophorloge aan voldoen

Hartslagsensor

De hartslagsensor zorgt ervoor dat tijdens je training de hartslag gemeten wordt. Deze data wordt verzonden naar je hardloophorloge. Een goede en accurate mening is zeer belangrijk. Dit zorgt er namenlijk voor dat je kunt hardlopen om af te vallen of om je conditie te verbeteren. Dankzij de hartslagmetingen bepaal je de intensiviteit van je training. Een hartslagsensor draag je bijvoorbeeld op je borstkas. Als je dit niet fijn vindt, kan je kiezen voor een hartslagsensor op de pols of een sporthorloge met een ingebouwde hartslagmeter. Dankzij je sporthorloge met hartslagmeter kan je je hardlooptechniek nog meer verbeteren. De beste sporthorloge's meten ook waarden zoals vertikale oscilatie (beweging van het bovenlichaam), balans, cadans en tijd op de grond. 

GPS sensor

Een goed hardloophorloge is een hardloophorloge met GPS sensor. Zo weet je welke route je hebt gelopen en houdt het de route, afstand en snelheid bij. De betere horloge's laten je ook van te voren een route vastleggen in je GPS horloge. Handig als je een keer een nieuw rondje wil lopen.  

Een aantal hardloophorloge's hebben voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's, bijvoorbeeld een intervalprogramma. Je kunt ook zelf een eigen training programmeren of proberen je beste tijden op een bepaalde route te verbeteren. Je kunt ook gebruik maken van hardloop-app's zoals Strava en zo virtueel tegen andere personen hardlopen. 

Bleutooth, ANT+ of W.I.N.D.

Harloophorloge's maken gebruik van verschillende technieken om je horloge te verbinden met externe apparaten zoals een smartphone of losse hartslagmeter. Bluetooth komt het meest voor, maar heeft als nadeel dat je maar één apparaat kunt koppelen aan het horloge. Heb je dus een horloge met hartslagmeter die je om je borst draagt, dan kan je niks anders meer koppelen aan je sporthorloge. W.I.N.D. is vergelijkbaar met Bluetooth maar speciaal voor Polar sporthorloge's. Wanneer je meerdere sensoren aan je sporthorloge wil koppelen tijdens het rennen zoals een hartslagmeter in een borstband, een extra sensor om je bovenarm of in je schoen en je smartphone dan heb je ANT+ nodig. Met deze techniek kan je wel meerdere sensoren koppelen. 

Extra sensoren voor fietsen, bergwandelen, zwemmen etc 

Wil je niet alleen hardlopen maar onderneem je ook regelmatig andere sporten dan kan je in plaats van een specifiek hardloophorloge beter kiezen voor een multifunctioneel sporthorloge. Een waterdicht horloge om me te zwemmen. Je kunt de hoogte meten via GPS maar is voor jouw sport nauwkeurige hoogte erg belangrijk, kies dan een sporthorloge met barometer. Ga je fietsen dan wil je waarschijnlijk ook een sporthorloge met cadanssensor. Deze meet de omwentelingen van je pedalen tijdens het fietsen. Een vermogenssensor geeft aan hoeveel druk je zet op de pedalen. 

Uitgebreide review beste hardloophorloge

Suunto 9 Baro Titanium Ambassador Editie 

Een horloge van Suunto is een droom voor vele sporters. Het is zeker niet alleen geschikt voor hardlopers maar kan vrijwel elke sport die bestaat meten. Zelfs freediven tot 100m. Een echt multisport horloge. Deze Finse horloges worden met de hand in elkaar gezet en hebben een zeer uitgebreid aanbod van functies. Bluetooth, GPS, Smartwatch-functie, iOS en Android compatibel, hartslagsensor, afstand- en snelheidsmeter om er maar een paar op te noemen. Je kunt zelf kiezen welke van functies je in één oogopslag ziet op het kleuren scherm. De Suunto 9 Baro is het duurste en meest uitgebreide hardloophorloge met GPS en hartslagmeter. De Suunto geeft je begeleide route navigatie en dankzij een heath map kan je populaire sportroutes vinden bij in de buurt. De prijs van de Suunto 9 Baro Titanium Ambassador Editie  is er ook naar maar als je het kunt betalen dat is dit echt de Rolls Royce onder de hardloophorloges.

Garmin Forerunner 245

Wat mij betreft is de Garmin Forerunner 245  het beste sporthorloges dat je kunt kopen als je deze vooral voor hardlopen wil gaan gebruiken. Het is een zeer betrouwbaar GPS hardloophorloge en meet een heleboel data inclusief cadans, grondcontacttijd en vertikale oscillatie.  Een perfect horloge om je looptechniek mee te finetunen. Zo zie je bijvoorbeeld welke zijde van je lichaam zwaarder wordt belast. Land je harder op rechts of op links. Informatie die een startende loper misschien niet direct nodig heeft maar als je verder wil komen zeker wel. Je kunt dit hardloophorloge ook gebruiken als activity en slaaptracker. Het is ook makkelijk om via Bluetooth het horloge te verbinden met een app op je smartphone. Garmin heeft daarnaast uitgebreide (online) software. Ook fijn is de veiligheidsfunctie in de hardloophorloge hiermee kan je o.a. je locatie delen. 

Garmin Forerunner 935

Dit is het beste triathlonhorloge van Garmin. Met een Garmin horloge weet je dat je kwaliteit koopt en deze heeft meer features (en een hogere prijs) dan de Garmin Forerunner. De Garmin forerunner 935 is speciaal gericht op de triathlonloper. Naast zwemmen, fietsen en hardlopen heeft dit horloge ook profielen voor skiën, trailrunning, peddelsporten en krachttraining. Ook kan je deze weer gebruiken als activitymeter en dus ook naar het werk om. Dit horloge heeft opties zoals hardloopdynamica, VO2 max-schatting, live volgen en slimme meldingen. Je kunt kiezen voor hartslagmeting vanaf de pols of met een band. Een nadeel van de Garmin Forerunner 935 is dat er geen muziekspeler in zit. 

Garmin Forerunner 235

Er zijn verschillende Garmin sporthorloges op de markt. Heb je niet het budget voor de Garmin Forerunner 735x en is de Garmin Forerunner 630 te beperkt voor je omdat je meer sporten beoefent dan alleen hardlopen, dan is de Garmin Forerunner 235 een goed alternatief. De prijs ligt net onder de 300 euro. Dit hardloophorloge heeft een betrouwbare hartslagmeter in de pols en is dus ideaal voor wie op zoek is naar een sporthorloge met ingebouwde hartslagmeter. Al kan je ook kiezen voor een Garmin hartslagmeter op de borst en deze via ANT+ technologie verbinden met je horloge. Je hebt keuze uit verschillende kleuren en dit is echt een sporthorloge dat ook erg mooi is om als dagelijks horloge te gebruiken. De Garmin heeft net als de ander modellen met een activitytracker. Het mooie grote en heldere scherm heeft de optie om vier verschillende metingen weer te geven. In deze prijsklasse is dit het beste hardloophorloge van 2017. 

Polar V 800

De Polar V800 is alweer een wat ouder hard loophorloge maar het blijft geliefd bij sporters die op zoek zijn naar een hardloophorloge met GPS. Niet alleen omdat je met een Polar horloge de beste hartslagmeter koopt maakt maar ook vanwege het design. De Polar heeft verschillende hartslagfuncties en kan ook je hartslag tijdens het zwemmen meten. Dit Polar sporthorloge is dus ook in het bijzonder geschikt voor multi-sporters en tri-athleten. Met de Polar v800 kan je trainen in verschillende hartslagzones. Je zult aan dit polar hardloophorloge veel plezier beleven. 

Tom Tom Runner 3 Cardio met muziek 

Het strakke design van de TomTom Runner 3 Music maakt dit een hardloophorloge dat je de hele dag kunt dragen. Het heeft zeker niet de uitstraling van een outdoor horloge maar wel die kwaliteiten. Het is weerbestendig en kan tegen een stootje. Uiteraard kan je tijd afstand en snelheid meten. Dit is een horloge met ingebouwde hartslagmeter op de pols. De optische hartslagmeter werkt moeiteloos. Wat de TomTom Runner 3 Music er doet uitspringen in deze prijsklasse is de mogelijk om je favoriete muziek op te slaan en af te spelen tijdens je training. De navigatie opties zijn beperkt maar je kunt wel een route opslaan en nalopen. Ik zou zelf kiezen voor de Garmin 235x maar als je gewoon lekker wil lopen met een muziekje in plaats van focussen op het verbeteren van je techniek is de Tom Tom het beste hardloophorloge voor jou.