5 meest bijzondere marathons ter wereld

Alsof een marathon lopen nog niet bijzonder genoeg is kan je er ook voor kiezen om te lopen op een speciale plek. Dit zijn met recht bijzondere marathons waarbij je niet door een grote wereldstad loopt maar door en over eeuwenoude bouwwerken. 

Bijzondere Marathons

Chinese Muur Marathon (Great Wall Marathon)

De Chinese muur is al pittig om over te lopen laat staan te hardlopen. Eén dag per jaar in mei wordt een stuk muur vrijgemaakt voor de toppers die meedoen aan de Chinese Muur Marathon. Een tocht waarbij je uithoudingsvermogen zwaar op de proef wordt gesteld. Je rent in totaal over 5.164 trappen. Dit is niet alleen een bijzondere marathon maar direct ook een van de zwaarste ter wereld. Verwacht dan ook geen toptijd, de cut-off time is 8 uur. Je kunt ook kiezen voor een halve Marathon of voor 8,5km. 

bijzondere marathon chinese muur

Petra woestijn Marathon (Petra Desert Marathon)

Je begint met lopen in de oude stad van de Nabateeërs Petra. Wanneer je de uitgehakte stad verlaat, kom je terecht in het dorre woestijnlandschap. Het zand stuift op en kleine hagedisjes maken zich uit de voeten. De vriendelijke Jordaniërs juichen je toe tijdens deze pittige wedstrijd in de droge hitte. De bijzondere bouwwerken en natuur geven je energie. Je kunt ook kiezen voor een halve marathon. 

bijzondere marathon petra woestijn

Machu Picchu Marathon

De toeristen die over het Incatrail naar Machu Picchu lopen doen er 4 dagen over. Hoewel het met 30 kilometer technische gezien geen marathon heeft het wel deze naam. De grootste uitdaging van deze bijzondere marathon is de hoogte. De ongelijke trappen zijn aangelegd door de Inca's en gaan over bergpassen tot 4000 meter hoogte. Je beloning aan het einde van de tocht: het uitzicht op de verloren stad van de Inca's en wereldwonder Machu Picchu. 

bijzondere marathon machu picchu

Bagan Marathon

Nog een wereldwonder waar je ook kunt hardlopen is Bagan in Myanmar. Meer dan 2000 tempels verspreid over de vlakte van Bagan, een mystiek landschap vol historische bezienswaardigheden. Je loopt afwisselend op asfalt en zandweggetjes. Naast de tempels kom je ook door kleine dorpjes. Je kunt behalve een marathon ook een halve marathon of een 10 kilometer lopen. 

bijzondere marathon bagan

De Marathon van Athene

Op de lijst van bijzondere marathons mag Athene natuurlijk niet ontbreken. Griekenland, het land waar de marathon vandaan komt. Wil je niet de heuvelachtige en loodzware 42 kilometer, er is ook een 5 en 10 kilometer wedstrijd die start en je eindigt in het Panathinaikon Stadion. 

bijzondere marathon athene