Hardlopen met kinderen

Hardlopen is niet alleen goed voor volwassenen maar voor het hele gezin! Lijkt het je leuk om ook een keer een rondje te lopen met je kind? of wil je wellicht zelfs mee doen aan een Kidsrun of een familierun. Wij geven je een aantal tips die je helpen op een gezonde en veilige manier te gaan rennen met je kind.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met hardlopen?

De meeste atletiekverenigingen accepteren kinderen vanaf zes jaar. In het jaar dat je kind zes wordt is het een mini-pupil. Na twee jaar gaan ze over naar de C-pupillen. Zes jaar is een leeftijd dat een gemiddeld kind ook echt echt een training kan bijwonen van een uur.

Ga je teamverband hardlopen en gewoon zelf aan de slag met je kind dan is vanaf vier jaar een prima leeftijd. Soms zie je op een kidsrun wel kindjes die nog jonger zijn maar dit is echt een uitzondering.

Over een algemeen kunnen de meeste kinderen ook ongetraind best wel een stukje hardlopen. Dat doen ze immers ook tijdens spelletjes zoals tikkertje. Wat je met de training doet is vooral zorgen dat je kind conditie opbouwt. Niet alleen sprinten maar ook langere afstanden rennen.

Dan kan je ook meegaan doen aan activiteiten zoals een kidsrun of een mudrun. Er zijn genoeg ouders die denken dat hun kinderen ook zonder training wel 600m of 1km (de meeste voorkomende afstand bij kidsruns) kunnen rennen. Dit zijn vaak de kids die super snel beginnen en vervolgens lopend en huilend over de finish komen. Geen leuke ervaring voor jezelf en niet voor je kind.

hardlopen kinderen

Hoe bouw je de training op?

Het belangrijkste is dat je kind plezier heeft in hardlopen. Dat hebben ze niet als ze helemaal buiten adem zijn, pijn in hun zij hebben en dan toch nog naar huis moeten. Begin echt rustig met een rondje om het blok.

Voor kinderen die nog nooit gelopen hebben is 400 meter achter elkaar rennen al veel.

Hoe vaak en lang je kunt training is echt afhankelijk van de leeftijd van je kind. Met een kind van 4 jaar is een rondje om het blok echt genoeg. Terwijl je met een kind van 8 jaar al een trainingsschema kunt volgen. Ga bijvoorbeeld 1 minuut hardlopen en dan 1 minuut lopen en doe dit in totaal tien minuten. Met de kleinsten adviseer ik je te beginnen met een keer per week lopen. Met oudere kinderen is twee keer per week bet om sneller conditie en snelheid op te bouwen.

Kinderen hebben weinig gevoel voor afstand. Je kunt beter zeggen “we lopen tot die lantarenpaal” dan “nog 50 meter”.

Ik vind het zelf wel prettig om het kind voorop te laten lopen. Die kan dan het tempo aangeven. Gaat het te snel dan laat ik wel afremmen. Aan het einde wanneer het moeilijk gaat loop ik zelf voor en moedig aan toch door te trekken.

Om het lopen leuk te houden kan je ook gaan hardlopen met kinderen in het bos of op de heide. Of bouw er een wedstrijd element in en doe naast de afstandstraining aan het einde nog een sprintje tegen elkaar. Verkijk je vooral niet op hoe snel kinderen kunnen lopen. De snelle kinderen van 9 en 10 jaar lopen 1km onder de 4 minuten. Er zijn heel veel volwassenen die dat niet nadoen.

Kinderen moeten ook leren hun energie te verdelen. Wat je vaak ziet bij een kidsrun van 1km is dat een paar kinderen belachelijk hard beginnen en dan na 400 meter. Op dit soort afstanden is het ook al slim om te leren je krachten goed te verdelen.

hardlopen kinderen

Hardloopwedstrijden met kinderen

Ga je hardlopen met kinderen en wil je meedoen aan een wedstrijd? Er zijn verschillende opties:

  • Kidsrun
  • Crossloop
  • Obstakeloop
  • Atletiektournooien

Een kidsrun is meestal een korte afstand (600m, 1km of 2 km) die georganiseerd wordt speciaal voor gezinnen. Normaal gesproken als een van de afstanden die je kunt lopen tijdens een dag. Je kind kan dus bijvoorbeeld de 1km lopen terwijl je zelf later op de dag meedoet aan de 10km. Bij deze meeste populaire kidsruns doen honderden kinderen mee. Maar er zijn ook kleinschalige hardloopwedstrijden waarbij de kidsrun beperkt is tot een tiental kinderen.

Crosslopen zijn vaak een stuk kleinschaliger. Het belangrijkste verschil is dat je hier niet over de weg of het fietspad loop maar (gedeeltelijk) over de onverharde weg. Bijvoorbeeld door een veld van een boer of door het bos. Kinderen vinden dit soort wedstrijd vaak extra leuk omdat. Een crossloop is wel een stuk zwaarder dan een kidsrun. Niet alleen de andere ondergrond maar je moet ook uitkijken voor takken en vaak is er ook wat hoogteverschil.

Een obstakelrun is niet zozeer een hardloopwedstrijd op tijd. Het is vaak een combinatie van klimmen, door de modder banjeren, misschien wel een slootje oversteken en tussendoor lopen en rennen. Obstakelruns voor gezinnen zijn vaak rond de 3 a 5 kilometer. Omdat je niet alles hoeft te rennen kan je dit ook met jonge kinderen vanaf ongeveer zes jaar doen.

Tenslotte zijn er ook nog atletiektoernooien voor kinderen. Om hier aan mee te doen moet je kind lid zijn van een atletiek vereniging.

hardlopen kinderen

Welke afstand op welke leeftijd?

De meeste kidsruns zijn 600meter of 1 km. Deze zijn geschikt voor kinderen van 4-10 jaar. Soms wordt er ook een 2km aangeboden vaak voor kinderen vanaf 10 jaar. Er zijn ook jonge kinderen (zelfs als van 6 jaar) die het leuker vinden om de 5km te lopen. Het kan geen kwaad om dit een keertje te doen maar het is voor kinderen in de groei niet goed om structureel (bijvoorbeeld wekelijks) dergelijke afstanden te lopen. De kans op blessures en overbelasting is te groot.

Ga je mee doen aan wedstrijden dan komt er ook gelijk een competitie element kijken en er zijn nou eenmaal altijd veel meer verliezers dan winnaars. Focus dus vooral niet te veel op de wedstrijd maar juist op het gezellig samen rennen. Bij de meeste kidsruns lopen ouders mee met kinderen van vier, vijf of zes jaar.

Als je kind gaat deelnemen aan een wedstrijd train dan datgene waar ze aan gaan deelnemen. Het is vooral belangrijk je kind te leren niet belachelijk snel te beginnen. Zo voorkom je dat ze instorten na een paar honderd meter. Leer je kind om doorzettingsvermogen en het volhouden van een vast tempo.

Hoe voelt het voor een kind als je benen verzuren en je eigenlijk gewoon het liefs wil stoppen? Als ze vooraan liggen rennen ze vaak wel door maar als ze merken dat ze toch niet kunnen winnen? Hoe vaker je kind mee doet aan een wedstrijd hoe beter ze er ook in worden. Niet beter als in sneller lopen maar vooral in het indelen van de wedstrijd.

Het fijne van een kidsrun of crossloop voor kinderen is dat het gebruikelijk is dat alle deelnemertjes een medaille krijgen. Zelfs kinderen die echt helemaal uitgeput over de finish komen stralen een paar minuten later weer. Zo’n medaille kan je meenemen naar school en is voor veel kinderen alle motivatie die ze nodig hebben om een volgende keer weer mee te doen.

hardlopen kinderen

De juiste materialen voor kinderen

Het is wel heel fijn om zelf een goed hardloop-horloge te hebben om de snelheid van je kind te meten. Oudere kinderen kan je ook zelf een horloge geven. Bij de jongste is dit niet handig dat geeft alleen maar afleiding.

Wat wel heel belangrijk is wanneer je gaat hardlopen met kinderen is dat ze goede schoenen hebben. Sneakers die echt een goede demping geven. Daarmee loop je sneller maar nog veel belangrijker voorkom je blessures. Soms zie je kinderen lopen op sneakers met een harde zool zoals Converse maar dat is echt niet goed. Je kunt voor je kind het beste kijken naar Nike, Adidas of een wat goedkoper maar ook prima merk zoals Skechers. Check hier hardloopschoenen voor kinderen.

Je kunt hardlopen in een korte broek en t-shirt of juist in een trainingsbroek of legging. Het is vooral belangrijk dat de kleding niet te los en niet te strak zit. Het moet geen wrijving geven. Kinderen zweten minder dan volwassenen dus het is ook belangrijk dat de kleding vocht afvoert. Ga je wat vaker met je kind hardlopen kijk dan eens naar deze goedkope hardloopkleding voor kinderen.